Спускаемият модул Odyssey на американската компания Intuitive Machines, въпреки факта, че

...
Спускаемият модул Odyssey на американската компания Intuitive Machines, въпреки факта, че
Коментари Харесай

Историческата мисия на САЩ до Луната приключи: загина спускаемият апарат Одисей

Спускаемият модул Odyssey на американската компания Intuitive Machines, макар обстоятелството, че неговите слънчеви панели започнаха да получават задоволително слънчева светлина, не можа да се разсъни, откакто прекара дълга нощ на Луната. Така първата американска задача на спътника на Земята от 50 години насам завърши.

Спускаемият модул Odyssey стана първият частен уред, който направи, въпреки и не напълно меко, кацане на Луната на 23 февруари тази година, пише Space. По време на кацане, заради нередовност в навигационната система, апаратът не съумя да кацне обикновено и една от носещите му опори се счупи.
Модулът работи на Луната единствено 7 дни, след което спря да изпраща сигнали до Земята заради обстоятелството, че стартира дългата лунна нощ и батериите му стопираха да се зареждат заради липса на слънчева светлина. Но Intuitive Machines се надяваха, че с настъпването на деня на Луната модулът въпреки всичко ще се разсъни. Например това към този момент се случи с японския модул SLIM, който оцеля през нощта на Луната. Но Odyssey се изключи вечно и това беше краят на историческата задача за Съединените щати.  Спускаем уред на Луната Odyssey Последната фотография на спускаемия модул Odyssey, изпратен назад на Земята, преди нощта да падне на Луната. Снимка: X (Twitter)
От Intuitive Machines споделиха, че още на 20 март са се пробвали да уловят сигнал от модула, защото по това време батериите би трябвало да са задоволително заредени, с цел да започват радиокомуникационната система. Но на 23 март контролерите на задачата схванаха, че модулът е завършил работата си вечно и в никакъв случай повече няма да изпраща никакви сигнали. Въпреки това устройството вечно влезе в историята като първото по рода си, основано от частна компания, което съумя да кацне на повърхността на Луната. Всъщност самият модул не е планиран да устоя на ниските температури по време на студена нощ на Луната, само че имаше вяра.
 Лендер Одисей Луна Спускаемият модул Odyssey стана първият частен уред, който направи, въпреки и не напълно меко, кацане на Луната на 23 февруари тази година. Снимка: X (Twitter)
Спускаемият уред Odyssey достави 12 потребни товара на Луната, в това число пробни принадлежности на НАСА и товари от частни клиенти. Всички принадлежности на НАСА изпратиха данни на Земята, които ще оказват помощ за по-нататъшното проучване на Луната. 

Intuitive Machines възнамерява да изпрати най-малко още 2 модула за кацане на Луната като част от съдействието с НАСА. Една от задачите би трябвало да бъде изстреляна в космоса по-късно тази година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР